Mai mult de 90% dintre fructele şi legumele din pieţele româneşti sunt iradiate

Mitul sănătăţii datorat fructelor şi legumelor e pe care să se spulbere. Mai mult 90% din legumele de pe tarabele din pieţele româneşti sunt iradiate, spun specialiştii. Asta înseamnă un real pericol pentru sănătate, relateaza antena3.ro.

Costel Vânătoru, un inginer horticol din Buzău, a făcut un experiment cu câteva roşii importate. Le-a păstrat şase luni. Rezultatele experimentului au fost uimitoare. Cele mai mari au inceput să se sfârşească uşor, să se deshidrateze, însă cele mai mici se pastrează foarte bine, cu fermitate, corpul fructului arată foarte bine, explică inginerul.

Ca să arate bine şi să-şi menţină prospeţimea, fructele sau legumele sunt tratate cu metale grele, cu dioxine, cu reziduuri de îngrăşăminte chimice. Aşa se face că o roşie, de exemplu, e numai bună de recoltat în 3 zile, nu în 3 săptămâni.
Iar pesticidele înseamnă boli şi, uneori, chiar moartea. Autorităţile recunosc cu jumătate de gură că nu au cum să protejeze populaţia.
Producţia românească de legume acoperă peste 70% din consumul urban, în timp ce pentru fructe procentul este de sub 20%. Restul provine din importuri.

Advertisements
This entry was posted in noutati and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s