Ce te face un om de succes?

Mecanismul prin care ne indeplinim unele din obiectivele si pe altele nu reusim sa le realizam, este o dilema pentru multi dintre noi. Chiar si oamenii inteligenti, care au atins succesul profesional, au mari probleme in incercarea de a-si da seama care sunt motivele pentru care au succes sau esueaza uneori.

Raspunsul intuitiv, conform caruia orice om este predispus din nastere catre anumite talente in detrimentul altora, este doar o parte mica din intregul “puzzle” care poate rezolva problema. Mai mult decat atat, zeci de ani de cercetari asupra realizarii de obiective au demonstrat ca oamenii de succes isi ating obictivele prin actiuni concrete, nu doar prin talentele lor innascute. Iata cateva dintre cele mai comune actiuni, prezentate sub forma de sfaturi de catre specialistii in HR de la Business Insider, pentru oamenii care cauta cele mai simple cai pentru a atinge succesul.

Fii cat mai concis

Cunoaste cat mai exact lucrurile pe care vrei sa le obtii, si asta iti va pastrea motivarea pana in momentul in care ajungi in punctul dorit. De asemenea, trebuie sa te gandesti la actiunile concrete pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a-ti atinge obiectivele. Evita ambiguitatea si foloseste-te de cifre, astfel incat sa nu ai niciun dubiu asupra a ceea ce trebuie sa faci sau, mai departe, in evaluarea realizarilor.

Profita de fiecare ocazie de a-ti indeplini obiectivele

Numarul mare de ore petrecute la munca si multitudinea de obiective pe care ni le propunem, ne impiedica de multe ori sa pierdem diferite oportunitati prin simplul fapt ca nu le acordam importanta cuvenita. Realizarea obiectivelor presupune capacitatea de a profita de fiecare oportunitate, inainte de “a-ti scapa printre degete”, asa ca daca ai 30 de minute libere la dispozitie intr-o zi, nu trebuie sa eziti sa mergi la sala de sport sau sa dai telefoanele pe care mereu le amani. Pentru a profita la maxim de un moment, hotaraste-te cum vei sa indeplinesti fiecare actiune, te sfatuiesc specialistii. Fii foarte concis in formularea obiectivului si stabileste clar zilele si perioada de timp acordata unui anumit obiectiv, pentru ca studiile au demonstrat ca o astfel de planificare iti va ajuta creierul sa sesizeze oportunitatile atunci cand apar, sporind sansele de reusita cu 300%.

Cunoaste pasii care urmeaza sa fie facuti

Atingerea oricarui obiectiv necesita o monitorizare transparenta si regulata a progresului, iar daca nu exista cineva care sa te supravegheze, poti sa o faci chiar tu. Daca nu esti constient de evolutia ta, nu ai cum sa stii cum sa iti ajustezi comportamentul si strategiile pentru un maximum de eficienta. Verifica-ti progresele frecvent, saptamanal sau chiar zilnic, in functie de obiectiv, te sfatuiesc expertii in HR.

Fii optimist, dar realist

Cand iti stabilesti un obiectiv, cel mai bine este sa adopti o gandire pozitiva in ceea ce priveste indeplinirea acestuia. Credinta in puterea proprie de a reusi este foarte utila pentru crearea si sustinerea motivatiei personale. Cu toate acestea, nu subestima dificultatea cu care unele obiective se ating, pentru ca majoritatea necesita timp, planificare, eforturi si consecventa. Studiile arata ca gandirea excesiv de poztiva este un “pacat” in care multi oameni cad, pentru ca acest tip de gandire te lasa nepregatit pentru ceea ce urmeaza si creste in mod semnificativ sansele de esec.

Propune-ti sa fii si mai bun

Este foarte bine sa ai incredere ca iti poti ideplini obiectivele, insa este si mai important sa fii constient ca esti in stare sa dobandesti orice aptitudine pentru a realiza si mai mult. Multi dintre noi considera ca inteligenta, personalitatea si aptitudinile fizice raman aceleasi, indiferent ce am face. Drept urmare, majoritatea ne concentram asupra obiectivelor care demonstreaza ce putem face deja, in loc sa ne ambitionam sa dezvoltam noi aptitudini. Studiile au aratat ca aceasta “credinta” in inflexibiltatea aptitudinilor este complet eronata si ca orice tip de aptitudine este maleabila. Daca accepti faptul ca te poti schimba, iti va fi mai usor sa faci alegeri bune si sa atingi potentialul tau maxim. Oamenii care se preocupa de imbunatatirea aptitudinilori si de dobandirea de noi aptitudini trec mai usor peste dificultati si apreciaza “calatoria” tot atat de mul precum apreciaza “destinatia”.

Fa-ti curaj

Curajul se poate defini din punct de vedere profesional drept dorinta de a-ti asuma obiective pe termen lung si de fi consecvent, pentru a face fata dificultatilor. Studiile au demonstrat ca oamenii curajosi dobandesc mult mai multe cunostinte in viata, iar asta se vede clar si pe rezultatele din diplomele pe care le obtin in scoli. Chiar daca nu esti tocmai curajos acum, nu trebuie sa consideri ca nu ai aptitudinile innascute pe care oamenii de succes le au.  Eforturile, planificarea atenta, persistenta si strategiile de calitate iti pot fi suficiente, daca iti doresti sa atingi succesul.

Mai multe cititi aici.

This entry was posted in noutati and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a comment