Romani distinsi cu premiul Nobel si romani care l-au ratat

Sunt romanca, deci ma incanta sa vad evolutia Romaniei sau a romanilor. Un exemplu foarte bun, este evolutia pe plan cultural. Daca pe plan economic sau social  situatia este fragila, macar sa ne putem lauda cu cultura noastra. Altfel spus, patru personalitati de origine romana au fost dinstinsi cu Premiul Nobel: Ioan Moraru,  Gheorghe Emil Palade, Elie Wiesel si Herta Muller. Altii precum Constantin Paulescu, Lucian Blaga si Stefan Procopiu sunt cei care au fost pe punctul de a fi si ei premiati, insa au ratat dinstinctia.

Ioan Moraru

Este singurul roman care, in momentul decernarii premiului Nobel pentru pace, pentru anul 1985, se afla pe teritoriul tarii, fara sa fi emigrat nicaieri.

Premiul i-a fost acordat impreuna cu alti doi participanti, americanul Bernard Lown si rusul Mihail Kuzin, constituiti in organizatia “International Physicians for the Prevention of Nuclear War” (in traducere, “Medicii lumii pentru prevenirea razboiului nuclear”).

In timp ce americanul si rusul au fost ovationati in tara lor pentru performanta, in Romania lui Ceausescu, Ioan Moraru a ramas un anonim. Conducerea de atunci nu avea nevoie de alte somitati decat numai “tovarasa”.

Gheorghe Emil Palade

Prezentat in enciclopediile lumii ca “om de stiinta american de origina romana”, Gheorghe Emil Palade a fost laureat al premiului Nobel pentru stiinta si medicina, in anul 1974. Este cunoscut ca specialist in domeniul biologiei celulare.

Nascut la Iasi, in anul 1912, Gheorghe Emil Palade a absolvit Universitatea din Bucuresti, iar in timpul razboiului a fost medic militar. La scurt timp dupa razboi, s-a casatorit cu fiica industriasului Nicoale Malaxa si a parasit rapid Romania, intuind viitorul comunist al acesteia.

Palade si-a desfasurat aproape intreaga activitate in SUA, unde s-a bucurat de o pretuire deosebita, unde a fost distins cu nenumarate ordine si premii si unde s-a stins din viata la varsta de 96 de ani.

Elie Wiesel

Elie Wiesel s-a nascut ca cetatean roman la Sighetu Marmatiei, in anul 1928, fiind amintit in enciclopedii ca cetatean american naturalizat, nascut in Romania.

Dupa ocuparea Ardealului de Nord, si-a continuat sudiile la Debrecen si Oradea, de unde a fost exmatriculat de autoritatile maghiare, ca evreu. La 16 mai 1944, a fost transportat la lagarul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau si Buchenwald.

Supravietuitor al Holoclaustului, a ajuns scriitor, ziarist si filosof, fiind distins cu premiul Nobel pentru pace in anul 1986.

La 5 iunie 2009, cetateanul american Elie Wiesel, nascut la Sighetu Marmatiei, ca cetatean roman, a revenit la Buchenwald, insotindu-l pe presedintele SUA Barack Obama si pe cancelarul german, Angela Merkel, intr-o vizita comemorativa.

Herta Muller

Nascuta in Banat, langa Timisoara, in anul 1953, Herta Muller a fost distinsa cu premiul Nobel pentru literatura pe anul 2009. Enciclopediile o citeaza ca “nuvelista germana, nascuta in Romania”.

Presa a relatat mult depre Herta Muller, nu este cazul sa revin. Atata retin ca, in drum spre gloria mondiala, a trebuit, mai intai, sa paraseasca tara natala.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Romani distinsi cu premiul Nobel si romani care l-au ratat

  1. Pingback: Noul cod al muncii isi face efectele « Popateapa's Blog

  2. Pingback: Quod erat demonstrandum « Popateapa's Blog

  3. Pingback: Quod erat demonstrandum

  4. Pingback: Noul cod al muncii isi face efectele | OLTENITA LIVE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s