Orasele verzi

Urbaniştii şi peisagiştii zilelor noastre nu mai încearcă să ducă oraşul la ţară, ci, invers, oferă orăşeanului un pic de aer şi de verdeaţă. O expoziţie de la „Cité de l’architecture”, din Paris, explorează aceste legături strânse între oraş şi natură.

„Cité de l’architecture et du Patrimoine” îşi organizează programul de primăvară în jurul temei „Oraşul şi Natura”, cu două expoziţii: „Oraşul fertil”, în contrapondere cu „Roberto Burle-Marx, permanenţa instabilului”, consacrată marelui peisagist brazilian (1909-1994), inventatorul peisagismului tropical, a cărui operă a dialogat adesea cu cea a arhitecţilor Lucio Costa şi Oscar Niemayer.

Retrospectiva, concepută pentru „Paco Imperial” de la Rio de Janeiro, a fost prezentată apoi la „Muzeul de Artă Modernă” din Sao Paolo şi urmăreşte toate aspectele creaţiei lui Burle-Marx, de la abordarea urbanistică la scară mare până la reşedinţele particulare din Rio în Brasilia, din Sao Paolo în Recife. Opera lui de peisagist este materializarea conceptului de „oraş-grădină”, care pare să capete o dimensiune specială în secolul al XXI-lea. Expoziţia reconstituie personalitatea acestui artist care era în acelaşi timp şi plastician, muzician, creator de bijuterii şi de decoruri de teatru.

Prima secvenţă a expoziţiei „Oraşul fertil”, intitulată “Obiectul dorinţei”, îşi propune să demonstreze, printr-o punere în scenă teatrală, felul în care visurile noastre despre natură se pot materializa printr-o multitudine de mijloace creative, de la inovaţiile tehnologice la cunoaşterea ştiinţifică şi noutăţile urbanistice. Proiectele prezentate conturează un parcurs de la New York, cu „Governor’s Island – WEST8″, semnat de „James Corner Field Operations”, la Paris cu „Pădurea lineară” a Agenţiei TER şi a lui François Leclercq, de la München (Allianz Arena, concepută de Herzog şi De Meuron / VOGT), la Beirut (Mausoleul Hariri, al lui Marc Barani), de la Saint-Nazaire („Baza submarină”, a lui Gilles Clément şi Coloco) la Detroit, de pe malurile Senei la Costanera Sur din Argentina, relateaza cotidianul.ro.Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s