Ce efecte au radiaţiile asupra corpului uman

Iată ce ni s-ar fi putut întâmpla dacă explozia de la Fukushima avea efectele catastrofale ale incidentului de la Cernobîl. Efectele radiaţiilor asupra corpului uman sunt devastatoare. Din fericire, experţii în sănătate publică din toată lumea spun că explozia centralei de la Fukushima nu va avea efecte foarte grave pentru că locuitorii din împrejurimi au fost evacuaţi la timp, iar aerosolii radioactivi nu vor ajunge pe alte continente. Totuşi, iată cu ce am fi avut de a face în cazul contrar, relateaza Unica.ro.

Sindromul de iradiere şi cantitatea de radiatii absorbita.

Expunerea la o cantitate mare de radiaţii ionizante pe o perioadă scurtă de timp provoacă sindromul de iradiere acută. De reţinut că acesta nu este posibil în urma expunerii la cantităţi mici de radiaţii, de pildă în cazul unei radiografii sau tomografii. Gravitatea simptomelor depinde în mare măsură de cantitatea de radiaţii absorbită de organism, măsurată în Gray (Gy). La o radiografie aceasta se ridică la aproximativ 0,1 Gy, cantitate absorbită de un anumit ţesut sau organ. În general, sindromul de iradiere se manifestă dacă organismul a absorbit peste 1 Gy de radiaţii, caz în care boala este tratabilă. În schimb, dacă e vorba de peste 6 Gy, moartea survine în maxim două săptămâni fără a se putea face nimic.

Boala de iradiere se instalează pentru că radiaţiile distrug celule din corpul uman, cele mai vulnerabile fiind celulele tractului intestinal şi cele din măduva osoasă.

Advertisements
This entry was posted in aici and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s