Fierbe Orientul Mijlociu: Violente in Iran, Libia, Yemen

Politia a impuscat mortal doi protestatari in orasul yemenit Aden, miercuri, in vreme ce manifestarile din Iran si Libia au continuat si ele, pentru a patra zi consecutiv, cu ciocniri dure intre fortele de ordine si protestatari, relateaza ziare.com.

In Capitala yemenita Sanaa protestele impotriva presedintelui Ali Abdullah Saleh sunt in plina desfasurare. Trei victimele au fost transportate la spitalul din Aden dupa manifestatiile de aici, iar doctorii au anuntat ca doua dintre ele au murit in urma ranilor, informeaza AFP.

Demonstrantii raspund cu pietre si incendierea masinilor si a cauciucurilor la atacul cu gaze lacrimogene si focuri de avertisment ale fortelor de securitate.
Manifestantii striga “Oamenii vor sa rastoarne regimul” si “E timpul sa pleci, Ali”, insa, cel putin in Capitala nu trebuie sa se teama numai de fortele de interventie, ci si de sustinatorii regimului, care ii ataca cu bastoane, pietre si cutite.

“Brutele si sustinatorii partidului de guvernamant…vor sa masacreze” studentii, a spus liderul sindicatului studentilor din Universiatea Sanaa, Radwan Masud, care a povestit ca 10 studenti au fost raniti miercuri, in timpul violentelor. Cu toate acestea, studentii “isi vor continua revolta si nu vor fi intimidati de actiunile partidului de guvernamant”.

Judecatori de pe tot cuprinsul saracei tari arabe au ajuns miercuri in Sanaa, cerand independenta justitiei si demisia intregului Consiliu Judiciar Suprem, in frunte cu ministrul Justitiei, precum si salarii mai mari.

In alte proteste, muncitorii din Sanaa s-au strans in cateva companii de stat pentru a cere demisia managerilor si salarii mai mari.
Confruntat cu nelinistea din tara, presedintele Saleh si-a amanat vizita in Statele Unite, iar Opozitia a acceptat invitatia la negocieri.

Proteste si batai in Iran

Ciocniri intre sustinatorii si opozantii presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad au existat miercuri la inmormantarea unei persoane ucise in manifestatiile antiguvernamentale.
“Studentii si persoanele care participau la inmormantarea martirului Sane’e Zhale la Universitatea de Arte Frumoase din Teheran se bat cu cativa sustinatori ai regimului”, a anuntat televiziunea de stat, precizand ca acestia din urma “strigau slogane si i-au gonit pe sustinatorii opozitiei”.
Cu toate ca atat presedintele cat si parlamentarii au cerut pedeapsa capitala pentru liderii miscarilor de protest, iranienii par decisi sa protesteze si joi impotriva regimului.

Libia, proteste dupa arestarea unui activist pentru drepturile omului

In Libia, protestele au izbucnit in Benghazi, in estul tarii, dupa arestarea unui activist pentru drepturile omului.
Potrivit agentiilor de stiri, protestatarii s-au batut cu politia si sustinatorii regimului lui Moammar Gadhafi.
Protestele din Benghazi s-au soldat, miercuri, cu 14 raniti, in vreme ce in intreaga tara au iesit in strada sustinatorii lui Gadhafi.

Advertisements
This entry was posted in aici and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s